W skrócie
Taste Atlas to serwis poświęcony międzynarodowemu jedzeniu. Stronę stworzył chorwacki dziennikarz Matija Babić w 2018 roku. Autor wraz z czytelnikami tworzy zestawienia porządkujące w jednym miejscu potrawy, restauracje i kuchnie świata. Między innymi pochylono się nad najpopularniejszymi potrawami kuchni niemieckiej. Mając taką listę podpowiedzi oglądanie kolejnego meczu polskiej reprezentacji w piłce nożnej możesz urozmaicić niemieckimi przysmakami.
TOP 7 najpopularniejszych niemieckich dań
- Rinderbrust – wolno gotowany mostek wołowy, który wprost rozpływa się w ustach. Najczęściej mięso doprawiane jest mielonym czosnkiem, mieloną słodką i ostrą papryką i pieprzem. W trakcie gotowania mięso można podlewać sokiem jabłkowym lub piwem. Czytelnicy Taste Atlas przyznali mu 4.6 punkty na 5 możliwych.
- Franzbrötchen – niemieckie ciasto pochodzące z Hamburga wypiekane z ciasta drożdżowego nadziewane cynamonem i cukrem. Przysmak urozmaica się też czekoladą, pestkami dyni lub rodzynkami. Świetnie smakuje do filiżanki czarnej kawy. Pochodzenie nazwy upatrywane jest w zajęciu Hamburgu przez Francuzów w czasach Napoleona. Użytkownicy Taste Atlas przyznali mu 4,5 punktów.
- Weihnachtsgans – pieczona gęś z cebulą, suszonymi wiśniami, śliwkami, kasztanami, jabłkami lub daktylami. Mięso hojnie doprawiane jest majerankiem i tymiankiem. Danie podawane jest z sosem pieczeniowym, kluskami i czerwoną kapustą na 11 listopada i zajadane aż do Bożego Narodzenia. Czytelnicy serwisu przyznali mu 4,5 punkty.
- Filet – długo gotowana polędwica wołowa. Czytelnicy Taste Atlas przyznali mu 4,5 punktów.
Zwiebelrostbraten – tradycyjne danie popularne w Bawarii. Stek z polędwicy wołowej podawany z podsmażoną cebulą, duszony w bulionie wołowym i zaprawiany musztardą Dijon i śmietaną. Obserwatorzy serwisu Taste Atlas ocenili danie w rankingu na 4,5 punktów.
Bergische Waffles – tradycyjne gofry z regionu Bergisches Land. Przyrządzane z ciasta na bazie mąki, cukru, masła, ekstraktu z wanilii, jajek, proszku do pieczenia i mleka. Zawsze mają wyjątkowy kształt serca i podawane są z bitą śmietaną i wiśniami. Smakosze i użytkownicy Taste Atlas przyznali mu 4,4 punkty.
- Bratwurst – niemiecka kiełbasa pochodząca z Norymbergii często podawana na śniadanie. Czytelnicy ocenili danie na 4.4 punktów, przyznając mu 7 miejsce.
Pączki po niemiecku
W pierwszej dziesiątce rankingu pojawiły się też berlińskie pączki (Berliner Pfannkuchen). Nadziewa się je dżemem, kremem czekoladowym, waniliowym lub polewa roztopioną czekoladą. W cukierniach można też kupić posypane cukrem pudrem. Taste Atlas przyznał im 4.3 punktu. Na 9. miejscu pojawiły się pączki twarogowe obsypane cukrem lub mieszanką cukru i cynamonu. Najlepsze dania kuchni niemieckiej zamyka eierkuchen, czyli niemieckie naleśniki z dodatkiem proszku do pieczenia.
Mamy nadzieję, że zainspirujemy was do ugotowania obiadu w stylu kuchni niemieckiej.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Źródło:
- Top 100 German Food - Taste Atlas
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?